Bydalen vel 35 år: 1985 - 2020 | Kontakt: bydalenvel@gmail.com
Årsberetning til årsmøte 2012 PDF Skriv ut E-post
Til årsmøtet i Gjærhuset 10.04.2013
 
Styret
Styret 2012/2013 har hatt følgende sammensetning:
 
  • Marianne Otterstad / Leder
  • Ane Grimsrud / Nestleder
  • Ole-Henrik Leister / Kasserer 
  • Maya Bergset / Sekretær
  • Bodil Sundbye /Styremedlem
  • Henrik Holmquist /Trafikk- og utbyggingskomitee
 
Det har vært avholdt 7 styremøter.
 
Medlemstall
Velforeningen hadde siste år 88 betalende medlemmer. Det er 6 færre enn i 2011. Kontingenten var kr. 200,-, og den vil bli holdt uendret i 2013.
 
Tradisjonelle arrangementer i regi av komiteene:
 
Vårdugnad
Siste helga i april møtte rundt 20 voksne og barn opp til dugnad. De ryddet alle gatene i Bydalen, rundt lekeplassen og Wiesebanen og sykkelveiene inn til Bydalen, der det ofte samler seg mye søppel. Etter at jobben var gjort, var det is å få for alle barna som var med.
 
Grill-/jubileumsfest
Årets grillfest ble arrangert på Wiesebanen lørdag 25. august. De gamle partyteltene gikk i stykker i 2011. Etter forespørsel fikk vi inn et godt tilbud på to store partytelt (6m x 10m) inkludert 90m lysslynger til 4.425 kroner. Vi kjøpte dette, men kun det ene teltet ble satt opp til grillfesten lørdag 25- august. Det var tilstrekkelig, da det dessverre  var litt glissent med folk (ca 40 store og små). Grillene ble flittig benyttet og godteri ble delt ut til barna. I teltet var det høy musikk og da mørket senket seg, lyste teltet opp som Soria Moria-slott. Det var god stemning langt ut i de små timer.
 
Lille-juleaften
Lille julaften lå snøen i Bydalen og gav skikkelig julestemning da julegrana ble tent på lekeplassen kl.1700. Tradisjonen tro ble det servert gløgg og pepperkaker, Bydalsorkesteret spilte til gang rund juletreet og nissen kom med godteriposer til barna.
 
Juletrefest
Onsdag 2. januar 2012 møtte barn og voksne opp til juletrefest i Gjærhuset, Bryggeriet.
Pippi kom på besøk til barnas store glede. Det samme gjorde julenissen. 
Det var god stemning med sang og gang rundt juletreet. Tradisjonell Bydalsservering.
 
 
Annet arbeid
 
Skøyte- og flomlyskomitèen
Igjen har vi vært heldige med kulda og vi har stort sett hatt skøyteis hele tiden siden like før jul. 
Årets skøytedag måtte dessverre utgå fordi det var vanskelig å finne en dato som passet hele “arrangementskomiteen” – les styret/skøytekomiteen.
Noen ekstra krevende kuldeperioder har det vært, og en del massive snøfall har holdt de fire i komiteen varme...Takk til dere fra små og store som har hatt glede av isen så lenge denne vinteren!  Komiteen sender en ekstra stor takk til av Morten Knutsen (bydel Cicignon) som effektivt måkte bort snøen med traktor.
 
Trafikk, asfalt og lys
Lyset under brua går hele tiden. Styret har meldt ifra til kommunen mange ganger om dette i løpet av året.
En periode var asfalten i Bydalen Allè full av hull. Dette ble meldt inn til kommunen som kom og tettet hullene i flere omganger. Dessverre tok det ikke lang tid før flere av dem var tilbake. Årsaken til dette var blant annet frost i tillegg manglende lag nummer to med asfalt som kommunen skulle ha lagt etter sist gang de gravde i området. Styret/Trafikk-komiteen har etterspurt dette andre laget mange ganger, men ingenting har skjedd. 
 
En ny trafikktelling har stått på programmet for Bydalen Vel i hele 2012, men trafikkomiteen har av ulike grunner ikke klart å få det gjennomført. 
 
Ny Bydalsbok
Årsmøtet vedtok i fjor at vi skulle lage en ny Bydalenbok. I løpet av året er det stiftet en bokkomité med Haldis og Ulf-Morten som medlemmer. Styret har jobbet for å finne flere, og et par personer til har meldt sin interesse, uten at noen har villet si ja til å delta før de vet mer om hva det innebærer. Bokkomiteen vil lage en skisse for arbeidet til årsmøtet.
Styret har søkt om, og er innvilget, økonomisk støtte til boken fra Cicignon Lokalsamfunnsutvalg (se under). 
 
Vandring i Bydalen
Styret tok i høst, etter inspirasjon fra Lokalsamfunnsutvalget, initiativ til en vandring gjennom alle gatene i Bydalen for å sjekke hvor det mangler lys, er uoversiktlig på grunn av hekker osv. Hensikten var å se på ulike tiltak som kan være med på å gjøre det tryggere og hyggeligere å oppholde seg og ferdes i Bydalen. Vi så for oss at dette kunne være en sosial ”happening” for beboerne, der også barna kunne være med. Planen var å ha en slik vandring to ganger om året, i november og i mai/juni.
Første vandring ble arrangert tirsdag den 1.november og vi i styret møtte fram på Wiesebanen utstyrt med kaffe, kakao og boller for å gjennomføre en hyggelig tur. Dessverre var det ingen flere som møtte fram, så vi i styret måtte kose oss med de gode bollene selv. Underveis på turen noterte vi oss hvor det manglet lys og hvor trær og busker henger utover fortauet osv.. Rapport med bilder fra turen ligger ute på nettsiden, i tillegg er den sendt til Fredrikstad kommune v/ Kate Hole og Cicignon Lokalsamfunnsutvalg. Styret vurderer en ny vandring til høsten og da håper vi at flere vil være med.
 
Ryddet i brev og dokumenter
Vi har i løpet av året scannet og ryddet i Bydalen Vel sine gamle brev og dokumenter. Disse ligger nå tilgjengelig på nettsiden vår.
 
Økonomiske støtte til miljøtiltak fra Lokalsamfunnsutvalget
Etter søknad ble Bydalen Vel tildelt kr. 20 000,- fra Cicignon Lokalsamfunnsutvalg for 2012. Grunnen til at vi fikk pengene er at Bydalen Vel har vist stor dugnadsvilje og er en aktiv forening! Pengene har blitt brukt til to nye blomsterkasser med blomster og vintergrønt på sjikanene i Sportsveien, ny leke til lekeplassen og sosiale arrangementer (juletrefest og sommerfest).
I oktober søkte vi på nytt om midler for 2013, og igjen ble det full uttelling med kr. 20 000,-. Vi kan bruke disse pengene fritt til tiltak som kan øke trivselen for oss her i Bydalen. Nytt av året er at pengene også kan brukes til sosiale arrangement. Foreløpige ideer til bruk av pengene: bokprosjektet, oppgradering av grøntområder, en fjerde blomsterkasse på trafikkhindringene i Sportsveien og til div. sosiale arrangement. Alle kan komme med forslag til bruk av disse pengene på hjemmesiden vår.
 
Nye skilt med gatenummer og  gatenavn
Styret, v/Bodil og Marianne, hadde møte med Bente Østby i Teknisk etat rett over nyttår for å levere inne kartet der de hadde merket av hvor det manglet skilt med gatenummer /gatenavn. Ikke lenge etter var nye skilt på plass.   
 
 
Trær
Under siste årsmøte kom det fram bekymring fra beboerne for at felling av trær i Bydalen kunne føre til mer vann i grunnen og, som følge av det, setningsskader.
Styret v/Marianne tok derfor kontakt med Tore Solbakken, ansatt i avdeling for vei, vann og avløp i kommunen for å undersøke saken. Han diskuterte spørsmålet med sin avdeling og de konkludert med at fellingen av trærne ikke vil medføre slike problemer. 
 
Kommunen har gitt beskjed om at det vil bli plantet ut 8-10 nye bjørker i alleen våren 2013. Kommunen vurderer å plante en mer allergi vennlig bjørketype.
 
Styret v/Marianne har tatt initiativ til et møte med kommunen for å diskutere fremtiden for trærne i alleen. Det er et problem at E-verket klipper ned ene halvsiden av bjørka, for eksempel i Bydalsveien, slik at treet ikke skal komme i konflikt med ledningsnettverket. På den ene siden er dette et nødvendig tiltak da ledningsnettverket i Bydalen er etablert lufta, og må ha fri plass. Samtidig er klipping av bjørkene på denne måten, til skade for trærne og veksten. Resultatet av dette kan bli at trærne råtner og risikerer en tidlig død. Det er en utfordrende sak vi må forsøke å finne en fornuftig løsning på for alle parter. Saken jobbes videre med. 
 
Lekeplassen
Den nye leken som vi kjøpte for pengestøtten vi fikk fra Seal Engineering, ”Virvel”, kom på plass på lekeplassen i våres. Leken måtte monteres med gravemaskin. Jobben ble utført gratis av Gjermund Antonsen, en bekjent av Robert i Lekeplasskomiteen. Eneste utgift for jobben ble kr. 1 475,- til Telenor for reparasjon av en kabel som uheldigvis ble gravd over.  
Ellers gravde kommunen opp hele lekeplassen og la på nytt underlag/EU - godkjent sand i løpet av sommeren, i tillegg til at de har satt opp nytt klatrestativ og nytt stativ med husker for både store og små barn. Det gamle huskestativet var råttent og det manglet inngjerding (trestokker) som kommunen også har fått på plass. Nå er det fint og trygt på lekeplassen vår. 
 
 
"Innspill til tiltak på kommunaltekniske områder"
Bydalen Vel fikk i juni i oppdrag av Cicignon Lokalsamfunnsutvalg å fylle ut et skjema til kommunen med forslag til ulike tiltak vi ønsket at kommunen skulle gjøre i Bydalen. Styret førte på en rekke tiltak (se hjemmesiden).
 
 
Utbygging
Utbyggings- og trafikk-komiteen v/John J. skrev en kort uttale knyttet til kommunens nye reguleringsplan for Bydalen som ble levert Planutvalget innen fristen 10.mai. 
 
Styret v/Marianne har, i forbindelse med dette, snakket med Kjersti Grotle som er deltager i Planutvalget, om utbyggingssaken "Bryggeriet". Hun fant ut at det er vedtatt at det skal bygges eneboliger på parkeringsplassen inne på Bryggeriets område. NVV har inspisert Bingedammen og bestemt at den må demmes opp/sikres før noen utbygging kan starte. Kommunen har i dag ansvaret for Bingedammen, men ikke for fjellområdet på siden ved Utsikten. Grotle informerer om at å demme opp Bingedammen, kan ta tid og at byggingen av boliger på Bryggeriets parkeringsplass derfor ikke vil starte opp ennå. 
Hele saken vedr. regulering av trafikk, støy og andre miljøforhold ligger ute på hjemmesiden vår for deg som er interessert i å lese mer, www.bydalen.no
 
Styret v/ Marianne har også vært i kontakt med daglig leder i Ove Skår AS for å bli oppdatert på hva som skjer på Bryggerifjellet. Det vil til sammen bli 9 blokker på fjellet. De 5 blokkene i bakkant er nå nesten ferdige. I løpet av senhøsten 2012 – januar 2013 sprengte de ut tomten til de 4 5 blokkene som skal komme i forkant. Det vil nå bli byggestopp i prosjektet fra 1-3 år.
 
Sprengningsarbeidet medfører i perioder i høst så kraftige rystelser at husene her i Bydalen rister og glassene klirrer i skapene. Styret var bekymret for setningsskader i husene og tok skriftlig kontakt med utbygger for å meddele vår bekymring og forslag med om målinger. For mailkorrespondanse Bryggeriet Eiendom AS, se hjemmesiden vår.
 
 
Julebrev med reflekser til alle husstander
I år ønsket vi i å ønske alle beboere i Bydalen en riktig god jul, opplyse om viktige datoer og saker som skjer i nærmiljøet våren 2013, samt sette opp kontaktdata til oss i styret. Dette gjorde vi i et julebrev vi delte ut til alle husstander i Bydalen. I tillegg la vi ved reflekser som en julehilsen med Bydalen.no logo på, som et tiltak for å bedre den gående trafikantenes sikkerhet. I tillegg ønsket vi med dette brevet å ønske nye og gamle husstander velkommen til å melde seg inn i Bydalen vel slik at vi blir flere som kan ta vare på nærmiljøet sammen. 500 reflekser kostet til sammen kr. 6510,- og ble kjøpt for penger fra ”Lokale Trafikksikringstiltak for 2012” (se under).
 
 
Blomsterkasser i Sportsveien
I år har noen av blomsterkassene fått nye planter. Vi har valgt å sette ned noen mer vintervennlig planter som også er mer robuste til sommeren.  Vi vil fortsatt sette sommerblomster i noen av dem. De kommer på plass før 17. mai, årlig fremover. Styret er imponert over hvor godt de ”gode naboene” har stelt med blomstene. De så friske og fine ut hele sommeren og blomstret for fullt langt utover høsten. Tusen takk til for en flott innsats!  For å lyse opp gatene til jul har vi gått til innkjøp av lysslynger som vi har installert i blomsterkassene.  Disse vil bli installert før 1. desember årlig. 
 
 
Søknad om støtte til ”Lokale Trafikksikkerhetstiltak”
Østfold Fylkeskommune og Statens vegvesen gir hvert år støtte til lokale trafikksikringstiltak. Målgruppa for denne støtten er skoler, barnehager og ulike lag og foreninger, for eksempel velforeninger. Pengene skal brukes til tiltak som kan øke trafikksikkerheten på det lokale planet. 
 
Styret har søkt om og ble innvilget kr. 6 000,- til å kjøpe 500 wrap-reflekser, med Bydalen Vel sin hjemmesideadresse trykket på, fra ”Lokale Trafikksikkerhetstiltak for 2012”. 
 
 
 
_________________________
Marianne Otterstad
Leder
 

Grasrotandelen

Gi din støtte til BYDALEN VEL gjennom Grasrotandelen! 

Grasrotandelen gir deg som spiller mulighet til å bestemme hvem som skal motta noe av overskuddet til Norsk Tipping. Hver gang du spiller kan du velge å støtte det laget eller foreningen du mener fortjener det mest. Vi oppfordrer deg til å støtte oss i BYDALEN VEL. 
Du kan enkelt gjøre dette ved å sende en SMS: 
GRASROTANDELEN 995611902 TIL 60000
Scan koden med din mobil for å enkelt sende SMS.
Bydalen vel grasrotandelen SMS