Bydalen vel 35 år: 1985 - 2020 | Kontakt: bydalenvel@gmail.com
Årsberetning til årsmøtet 2001 PDF Skriv ut E-post

Styret

Styret har i 2001 hatt følgende sammensetning: 

Rune Stene                            leder

Haldis Jacobsen                    kasserer

Ulf Morten Davidsen                    sekretær

Turid Kongrød             styremedlem

Jostein Gleditsch                    styremedlem

Hans Fredrik Sandberg             styremedlem

Henning Fog                           leder av lekeplasskomité

Knut Erik Hymer             leder av trafikk- og miljøkomité

 

Det har vært avholdt 8 styremøter.

 

Medlemstall

Det er 83 betalende husstander. Kontingenten har vært uendret på kr. 150 pr. husstand.

 

Tradisjonelle arrangementer

Det ble arrangert Olabilløp 16. juni, med både olabiler, rollerblades og sykler. Grillfesten på Wiesebanen ble avholdt samme kveld. 

Lille julaften ble feiret på tradisjonelt vis med tenning av juletreet, nisseorkester og nissen i hest og vogn. Juletrekomiteen hadde ordnet juletre, og det ble servert gløgg og pepperkaker, og Bydalens eget orkester sørget for stemningsfull musikk. Barna fikk godteposer. Som vanlig hadde komiteen gjort en solid jobb! 

Det er ikke arrangert juletrefest i inneværende periode.

 

Trafikkforholdene

Trafikkforholdene har vært et prioritert arbeidsområde for styret i denne perioden.

Trafikk- og miljøkomiteen gjennomførte, i samarbeid med Fredrikstad kommunes plan- og miljøavdeling, en trafikkundersøkelse i Bydalen i fjor. Komiteen distribuerte 220 spørreskjemaer, og fikk inn 30 svar. Konklusjonene etter undersøkelsen og fra den påfølgende befaringen med kommunen er disse:

  • Beboerne i området oppfatter trafikksituasjonen som utrygg.
  • Som en følge av undersøkelsen ble det klart at det ville bli innført 30 km/t-sone i Bydalen
  • Forbud mot gjennomkjøring i Bydalen ved hjelp av skilting blir vurdert.

I fjor høst ble området skiltet som 30 km/t-sone. Skiltingen har ikke hatt merkbar effekt på fartsnivået i Bydalen, og særlig i Sportsveien virker det som om farten har økt etter at veien ble bredere og bedre. Som følge av dette har styret kontaktet både kommunen og Fredrikstad Politistasjon. Resultatet av dette ble en befaring 21. mars 2002, hvor Politiet og Fredrikstad kommune vurderte trafikk-, parkerings- og fartsforholdene. 

Etter befaringen har velforeningen mottatt brev fra begge instanser. Konklusjonene er disse: 

Østfold Politidistrikt, Fredrikstad Politistasjon, skriver at de etter befaringen går inn for fartsregulerende tiltak i form av humper og innsnevringer. Politiet vil utover dette kontrollere Bydalen på lik linje med tilsvarende bydeler i Fredrikstad. Når det gjelder parkering i Bydalsveien/Rektor Østbyesgate, vil dette bli tatt opp til vurdering, for å få en fornuftig regulering av problemet.  

Fredrikstad kommune skriver i sin rapport etter befaringen at hastighetsmålinger vil bli gjennomført i april, og at den senere skal anlegge fartshumper/innsnevringer. Kommunen og politiet ønsker ikke å innføre et forbud mot gjennomkjøring (med unntak for de som skal til eiendommene i Bydalen) fordi det er vanskelig å håndheve et slikt forbud. Kommunen mener at innføring av fartshumper og innsnevringer av erfaring vil føre til mindre gjennomgangstrafikk i området. 

Vann- og avløpsanlegg i Sportsveien/Søren Wieses vei

Kommunens sanering av vann- og avløpsrør i Sportsveien førte til at området var en anleggsplass våren, sommeren og det meste av sensommeren. Dette var i strid med de lovnader velforeningen fikk på årsmøtet i fjor, og i forkant av anleggsarbeidene. Forsinkelsene førte også til at barna i området var uten lekeplass det meste av ”sesongen”. Velforeningen motsatte seg en åpning av Hassingveien for annen trafikk enn tungtrafikk som skulle til og fra anlegget. Kommunen etterfulgte heller ikke dette. Fordi anleggsbrakkene på Wiesebanen ikke ble fjernet før sent på høsten, ble ikke denne delen av anleggsområdet satt tilbake i skikkelig stand før vinteren. Dette arbeidet forutsettes gjennomført nå.

Som kompensasjon for at barna i Bydalen var uten lekeplassen i store deler av fjoråret, sørget anleggsleder for at vi fikk det etterlengtede lekehuset med sklie. Plassen er tilfredsstillende tilbakestilt etter EU-standard, men velforeningen har bedt kommunen om å gjøre noe med stengslene i hver ende av plassen. Til dette har kommunen svart at en åpningen må være fra 90 til 110 cm. av hensyn til barnevogner og rullestoler etc. Kommunen skriver også at ”en håper at barna på lekeplassen får beskjed om ikke å springe eller sykle ut i veien”…  

Lokalsamfunnsprosjekt Cicignon

Bydalens Vel har vært aktivt med i prosjektgruppen for Lokalsamfunnsprosjekt Cicignon også i denne perioden. Prosjektperioden avsluttes våren 2002 med et åpent møte. 

Lokalsamfunnsprosjekt Cicignon ble startet opp i regi av Plan- og Miljøseksjonen i Fredrikstad kommune. Det er i dette prosjektet satt av ca 1.1 mill. kroner, og av dette vil omtrent halvparten av midlene gå med til arkitekthonorarer samt en sluttrapport om lokalsamfunnsprosjektet. Resten av midlene skal gå til prosjekter som er bærekraftige og miljøvennlige innenfor lokalsamfunn Cicignon, som følger samme grense som skolegrensen for Cicignon skole. Forslag til prosjekter i regi av Bydalen Vel vil derfor måtte konkurrere med forslag fra Bellevue, Apenesfjellet, o.s.v.   

Bydalen Vel fremmet i 2000 følgende forslag til prosjekter: 

·         Ferdigstilling av lekeplassen.

·         Realisering av gatebruksplanen.

·         Rehabilitering av Wiesebanen.

·         Dugnad for å sanere ledningsnett i luften.

·         Opprusting av stien langs Bingedammen.

·         Støtte til lokalhistorisk dokumentasjon. 

I denne perioden reviderte velforeningen sine prioriteringer to ganger (etter innspill fra prosjektledelsen). I april 2002 ble Bydalens Vel og de andre deltakerne i prosjektet bedt om å sende en tilskuddsøknad som skal behandles på siste prosjektmøte den 25. april 2002. Styret sendte prioritert søknad om følgende: 

  1. Etterfylling av EU-godkjent støtsand til lekeplass                    kr.   4.000,-
  2. Lekebil til lekeplass                                                                                kr. 12.150,-
  3. 2 stk. flerbruksmål til Wiesebanen                                      kr. 11.800,-
  4. Nett til målene                                                                                    kr.   2.250,-
  5. Veltesikring                                                                                        kr.   1.100,-
  6. Baskeballstativ                                                                                 kr.   6.900,-
  7. Forprosjekt Historieprosjekt Bydalen                                              kr.   5.000,-
  8. Redigering, trykkforberedelser                                                      kr.   5.000,-
  9. Kopiering, innbinding i sort/hvitt m/ fargeforside, 200 x.             kr. 14.000,-
  10. Brannhydrant til islegging og vanning av Wiesebanen              kr. 12.000,-
  11. Installasjon av brannhydrant                                                  kr.   5.000,-
  12. Slanger til brannhydrant                                                              kr.   5.000,-

 

Til sammen                                                                                                    kr.  84.200.-

Arbeidet med lokalsamfunnsprosjektet har vært krevende for styret fordi alle prosjektmøter er avholdt på dagtid.  

Komiteenes arbeide

De fleste komiteene har vært i sving også i denne perioden. Som nevnt tidligere er det komiteenes fortjeneste at de tradisjonelle sosiale arrangementene som grillfesten og julegrantenning med musikk fra Bydalsorkesteret er gjennomført. Lekeplasskomiteen har arbeidet videre mot kommunen før anleggsarbeidene startet, og trafikkomiteen har gjennomført en trafikkundersøkelse. Også denne vinteren har skøyte- og flomlyskomiteen gjort en formidabel jobb med å sørge for at barna i hele Cicignon skolekrets har hatt en skøytebane, og etter innspill fra et av komitémedlemmene i avisen ble det også orden på flomlys og isen ble skrapet av kommunen. Takk til Fredrikstad Brannvesen for utlån av utstyr! Historiekomiteen er nå i gang med å dokumentere Bydalens historie, og valgkomiteen har sørget for at også dette årsmøtet kan velge et styre.  

Reguleringsplan for Stenhammerveien

Bydalens Vel fikk i fjor assistanse av medlemmet Espen Evensen og vi meldte oss som part i reguleringsforslaget for deler av Stenhammerveien.

I innspillet til planprosessen var vi opptatt av tre hensyn som vi mener bør ivaretas:

  • Adkomst til området ved Bingedammen
  • Krav om at gatebruksplanen realiseres på grunn av økt trafikk.
  • Sikring av VA-nettet i Bydalen, ev. utbygging av kapasiteten.

Vi påberopte oss partsrettigheter i planprosessen. 

Planer for Fredrikstad Bryggeriets eiendom

I slutten av februar i år ble Bydalens Vel informert om planene for Fredrikstad Bryggeri.Borg Bryggerier Holding presenterte planene om bygging av leiligheter og hus på bryggeritomten og på og i fjellet bak bryggeriet. 

Styret i velforeningen har tatt initiativ til en konstruktiv dialog med utbyggeren, og har sammen med arkitekt og prosjektleder også hatt et møte med kommunens politiske ledelse. Bydalens Vel har utrykt følgende holdning til planene ovenfor utbygger og kommunen: 

  • En utbygging vil bare være mulig dersom det gjøres noe med de trafikale problemene i Bydalen. Trafikkbelastningen er allerede for stor, og det er ikke ønskelig med større trafikk i området.
  • En utbygging kan bare være mulig dersom VA-nettet i Bydalen forsterkes eller rehabiliteres. Flere hus har store problemer med eksisterende VA-nett, og rehabiliteringstakten Fredrikstad kommune har lagt opp til er for lav.
  • Vi synes det er positivt at utbyggerne er interesserte i dialog, og at det vises vilje til samarbeid.
  • Vi synes det er positivt at Gjærhuset trolig stilles til disposisjon som grendehus for hele området.

Annet

Bydalens Vel har i perioden tatt kontakt med Fredrikstad EnergiNett AS om trær i Bydalsveien som truer el-nettet i Bydalen. Etter befaring i juni i fjor konkluderes det med det ikke er noen umiddelbar fare for strømforsyningen i området, men at det vil bli foretatt nye befaringer for å vurdere behov for ev. kvisting.

Bydalens Vel har også kontaktet Fredrikstad kommune fordi et av de større trærne i Bydalen allé er råttent. Kommunen har foretatt befaring, og har lovet å ta en kjerneprøve for å vurdere behovet for ev. å hugge treet slik at det ikke gjør skade på folk og eiendom.  

Fredrikstad 19. april 2002 

 

Styret i Bydalens Vel

 

Grasrotandelen

Gi din støtte til BYDALEN VEL gjennom Grasrotandelen! 

Grasrotandelen gir deg som spiller mulighet til å bestemme hvem som skal motta noe av overskuddet til Norsk Tipping. Hver gang du spiller kan du velge å støtte det laget eller foreningen du mener fortjener det mest. Vi oppfordrer deg til å støtte oss i BYDALEN VEL. 
Du kan enkelt gjøre dette ved å sende en SMS: 
GRASROTANDELEN 995611902 TIL 60000
Scan koden med din mobil for å enkelt sende SMS.
Bydalen vel grasrotandelen SMS