Bydalen vel 35 år: 1985 - 2020 | Kontakt: bydalenvel@gmail.com
Ordfører Ole Haabeth PDF Skriv ut E-post

Ordfører Ole Haabeth

Fredrikstad kommune

Postuttak

1602 Fredrikstad

 

 

Aksjoner eller dialog?

 

-Et brev om Bydalens Vels forhold til Fredrikstad kommune!

 

På bakgrunn av Fredrikstad kommunes reaksjon etter et åpent brev til kommunen og leserbrev i Fredriksstad Blad i begynnelsen av januar, ønsker vi at ordføreren klarlegger sitt syn på hvordan kommunen ønsker at Bydalens Vel i fremtiden skal forholde seg i saker hvor kommunen er motpart.

 

Ett av våre medlemmer, John L. Jones, skrev den 6. januar et åpent brev til kommunen, hvor han påpekte de elendige forholdene på Wiesebanen, som førte til at banen var vanskelig å islegge. Han påpekte også at belysningen i området var ødelagt eller ikke virket. Dette gjorde han på eget initiativ, uten at velforeningen var involvert.  Samme dag brevet sto i Fredriksstad Blad, ble det registrert flere delegasjoner fra kommunen i området, lamper ble skiftet, og isen ble skrapet.

 

Dette synes selvsagt Velforeningen, som har jobbet med samme problemstilling på ”vanlig måte” i mange år, isolert sett er bra! Vi er mest opptatt av at det skjer noe!

 

Men ordføreren sender oss med dette et signal om at vi bør legge om våre arbeidsmetoder i saker hvor kommunen er motpart eller medspiller. Vår klare oppfatning, for eksempel gjennom deltakelse i Lokalsamfunnsprosjekt Cicignon, har vært at kommunen IKKE ønsker aksjonspreget arbeid, men samarbeid. Kommunens raske reaksjon etter leserbrevet forteller oss at en slik tilnærmingsmåte muligens er feil!

 

Bydalens Vel har i en årrekke arbeidet for bedre bomiljøet for beboerne, uten at vi kan skryte av så alt for mange resultater. Arbeidet skjer slik vi har oppfattet at velarbeide skal foregå, nemlig ved å holde kontakt med kommunens forskjellige avdelinger for å fremme vårt syn. Av samme grunn er vi aktive i Lokalsamfunnsprosjekt Cicignon.

 

Vi har de siste par årene arbeidet svært mye med trafikksituasjonen i Bydalen fordi det bor svært mange små barn i området. Vi deltar i høringsprosesser som angår vårt boområde, og vi har deltatt som samtalepartner i saneringsarbeidet av vann og avløp, som kommunen gjennomførte i Sportsveien i fjor.

 

Både i lokalsamfunnsprosjektet, i brevs form til Teknisk Drift, og ved å være med på flere byggemøter, har vi fremmet vårt standpunkt; At lekeplassen vi bygget for egne midler i 2000 skulle tilbakeføres i samme stand, og at Wiesebanen skulle utbedres som en del av dette arbeidet. I Lokalsamfunnsprosjekt Cicignon har vi fremmet restaurering av Wiesebanen som en av våre viktigste saker.

 

Vi føler vi må jobbe hardt og mye for å oppnå resultater, og de eneste målbare resultatene de siste årene er skilting om 30-km/t-sone i hele Bydalen, og et lekeapparat kommunen satte opp som kompensasjon for at barna i området var uten lekeplass i hele fjor vår, sommer og høst.

 

Samtidig legger velforeningen godt merke til at ordføreren og dermed kommunen reagerer raskere dersom det aksjoneres og/eller skrives leserbrev - altså en tilnærming til kommunen vi trodde kommunen egentlig ikke ønsket. Når kommunen tropper opp mannsterke samme dag et leserbrev står i avisen for å gjøre noe vi har bedt om i et år, gir dette oss som legger ned mange frivillige timer i velarbeid et viktig signal: Vi bør gjøre det samme!

 

Istedenfor å drive langsiktig og seriøst påvirkningsarbeide mot kommunens etater, tolker vi ordføreren slik at han heller ønsker at vi kontakter lokal presse og driver påvirkning den veien. Eller at vi driver rene aksjoner f. eks mot gjennomgangstrafikken i Bydalen. Vi ser at velforeninger som driver slik, oppnår resultater, f. eks velforeningen i Paul Holmsens vei, som har oppnådd fartsmålinger, trafikktellinger og opphøyde gangfelt ved å være aktive i pressen. I Fagerliveien, en vei bygd som gjennomfartsåre, er bilene nærmest borte etter at trafikkhemmende tiltak er på plass, blant annet etter aksjoner fra beboere i området.

 

Følgende områder mener vi i Bydalens Vel er oversett eller så sendrektig behandlet i kommunen, at vi nå vurderer aksjoner som et passende tiltak:

 

  • Gjennomgangstrafikk og fart i Bydalen, særlig i Sportsveien, Bydalsveien og Sissis Vei.Her har vi i en årrekke arbeidet for at kommunen skal stenge for gjennomkjøring ved skilting, og/eller sette i gang trafikkhemmende tiltak, som miljøgater eller opphøyde gangfelt. Kommunen har selv brukt penger på en gatebruksplan som vi forstår det aldri har meningen å realisere. Etter at Sportsveien ble bredere som følge av anlegget i fjor har farten økt faretruende, og antall som velger Bydalen som gjennomkjøringsområde har også økt. Vi kan godt lamme det meste av fredagstrafikken i byen ved å f. eks krysse veien en time eller to!

 

  • Oppgradering av Wiesebanen: Vi har gjennom Lokalsamfunnsprosjekt Cicignon fremmet forslag om at Wisesbanen og lekeplassen bygges sammen som et leke- og rekreasjonsområde. SG Arkitekter har laget skisse for arbeidet, men ingenting har skjedd. Kommunen har dessuten forpliktet seg til restaurering etter at banen i fjor ble ødelagt pga anleggsbrakker og lagring av VA-materialer.

 

  • Reguleringsplaner i området: Vi har meldt oss som part i reguleringsplanen for Stenhammerveien, og er også interessert i planene om boligbygging nord for Bingedammen, grunnet økt trafikk i området, og fordi VA-anlegget i Bydalen, som vil måtte kobles sammen med nybyggene i Stenhammerveien ikke er dimensjonert for ytterligere påkoblinger.

 

  • Boligbygging på Bryggeriets eiendom: Denne uken er planene om boligbygging på Fredrikstad Bryggeriets eiendom gjort kjent. Bydalens beboere er på ingen måte interessert i å ta i mot den økte trafikken som følge av dette, uten at det fra kommunens side gjøres noe med gjennomgangstrafikk, gatebruksplan og kloakknettet i området.

 

Dersom kommunen ikke ønsker at styret i Bydalens Vel benytter aksjonsform isteden for dialog med kommunen, regner vi med at ordføreren vil reagere på dette brevet.

 

Ordføreren er f. eks hjertelig velkommen på vårt årsmøte, som planlegges i midten av april, for å dele sine vyer om vårt nærmiljø med beboerne i området. På samme møte skal det informeres om utbyggingsplanene til Borg Bryggerier Holding, og vi ser det som naturlig at kommunen informerer om sitt syn på denne aktuelle saken.

 

Til slutt vil vi påpeke at ordføreren ved sine handlinger undergraver det arbeidet vi i Bydalens Vel bedriver på dugnad for beboerne i området. Vi bruker mye tid på å forklare at langsiktig arbeide og dialog er det riktige. Når resultatene kommer etter et beskjedent leserbrev kan det selvsagt friste flere til å forfølge samme tanke! Vi kommer neppe til å bruke energi på å stoppe slike initiativ i fremtiden.

 

 

Fredrikstad 3. mars 2002

 

Med vennlig hilsen

Bydalens Vel

 

 

Rune Stene

Leder

 

 

Kopi: Teknisk Drift, Plan- og Miljø og Lokalsamfunnsprosjekt Cicignon.

 

Grasrotandelen

Gi din støtte til BYDALEN VEL gjennom Grasrotandelen! 

Grasrotandelen gir deg som spiller mulighet til å bestemme hvem som skal motta noe av overskuddet til Norsk Tipping. Hver gang du spiller kan du velge å støtte det laget eller foreningen du mener fortjener det mest. Vi oppfordrer deg til å støtte oss i BYDALEN VEL. 
Du kan enkelt gjøre dette ved å sende en SMS: 
GRASROTANDELEN 995611902 TIL 60000
Scan koden med din mobil for å enkelt sende SMS.
Bydalen vel grasrotandelen SMS